Een porseleinen kopje van 26 miljoen

Porseleinen kopje van 26 miljoen

Porseleinen kopje van 26 miljoen

Bij veilinghuis Sotheby’s in Hongkong is een vijftiende-eeuws porseleinen kopje geveild voor het astronomische bedrag van 26 miljoen euro. Een record voor porselein.

Keizer Chenghua

Keizer Chenghua


Het acht centimeter grote kopje – met daarop afbeeldingen van een haan, kip en kuikens – dateert uit de Ming-periode. De Chinese Ming-dynastie werd in 1368 door Zhu Yuanzhang uitgeroepen na verdrijving van de khans van de Yuan Dynastie. Ming – wat letterlijk ‘schitterend’ betekent – bleek een langdurige en stabiele dynastie die veel grote maatschappelijke en culturele prestaties leverde.

Het geveilde kopje was ooit eigendom van Chenghua, de achtste keizer van de Ming-dynastie. Er zijn slechts veertien van deze kopjes bekend en drie daarvan bevinden zich in particuliere collecties. De rest wordt bewaard in musea in Taipei, Londen en andere steden.

Het kopje dat deze week is geveild, ging naar een verzamelaar die anoniem wenst te blijven. De vorige eigenaar was een verzamelaar uit de Filipijnen.

- advertentie -

Detail van het gestolen paneel van Het Lam Gods
Detail van het gestolen paneel van Het Lam…
Detail van een kunstwerk van Claus dat dinsdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: