Dark
Light

Een porseleinen kopje van 26 miljoen

Auteur:
1 minuut leestijd

Porseleinen kopje van 26 miljoen
Porseleinen kopje van 26 miljoen
Bij veilinghuis Sotheby’s in Hongkong is een vijftiende-eeuws porseleinen kopje geveild voor het astronomische bedrag van 26 miljoen euro. Een record voor porselein.

Keizer Chenghua
Keizer Chenghua


Het acht centimeter grote kopje – met daarop afbeeldingen van een haan, kip en kuikens – dateert uit de Ming-periode. De Chinese Ming-dynastie werd in 1368 door Zhu Yuanzhang uitgeroepen na verdrijving van de khans van de Yuan Dynastie. Ming – wat letterlijk ‘schitterend’ betekent – bleek een langdurige en stabiele dynastie die veel grote maatschappelijke en culturele prestaties leverde.

Het geveilde kopje was ooit eigendom van Chenghua, de achtste keizer van de Ming-dynastie. Er zijn slechts veertien van deze kopjes bekend en drie daarvan bevinden zich in particuliere collecties. De rest wordt bewaard in musea in Taipei, Londen en andere steden.

Het kopje dat deze week is geveild, ging naar een verzamelaar die anoniem wenst te blijven. De vorige eigenaar was een verzamelaar uit de Filipijnen.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×