Portret na 350 jaar terug in Rembrandthuis

Portret van een man met de handen in de zij - Rembrandt, 1658 (Rembrandthuis)

Portret van een man met de handen in de zij – Rembrandt, 1658 (Rembrandthuis)

Bij het Rembrandthuis in Amsterdam is sinds dinsdag Portret van een man met de handen in de zij te bekijken. Rembrandt maakte dit werk in 1658 en nu is het tijdelijk teruggekeerd naar de plek waar het hoogstwaarschijnlijk geschilderd is.

Het schilderij werd gemaakt in het jaar dat Rembrandt als gevolg van zijn faillissement zijn huis aan de Breestraat moest verlaten. Volgens het Rembrandthuis gaat het om een van de laatste werken die de beroemde kunstenaar in het Rembrandthuis maakte.


Het schilderij, dat eigendom is van een Amerikaanse kunstverzamelaar, is niet eerder in een Nederlands museum te zien geweest.

Over de identiteit van de voorgestelde man wordt gespeculeerd. Het Rembrandthuis:

“Opvallend is zijn zelfbewuste houding en zijn niet-alledaagse kostuum. Het werk was ooit in het bezit van de beroemde Engelse kunstenaar en verzamelaar van etsen van Rembrandt, Daniel Daulby. Later ging het naar de Verenigde Staten, waar George Huntington Hartford het schonk aan Columbia University. Daarna is het verkocht aan John Seward Johnson. Zijn vrouw, de kunsthistorica en verzamelaarster Barbara Piasecka Johnson, heeft het ten slotte op de markt gebracht.

Portret van een man met de handen in de zij heeft in het Rembrandthuis een plek gekregen naast het portret van de predikant Eleazer Swalmius dat Rembrandt ongeveer twintig jaar eerder, in 1637, schilderde en dat het Rembrandthuis in langdurig bruikleen heeft van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

“De confrontatie van beide werken biedt de bezoeker een fascinerend inzicht in de artistieke ontwikkeling die Rembrandt in de tussenliggende jaren doormaakte.”

‘Portret van een man met de handen in de zij’ is te zien tot en met 17 mei 2015.

Google Doodle ter ere van Wassily Kandinsky
Het is dinsdag exact 148 jaar geleden dat de Russische kunstschilder Wassily…
Kandinsky
De Russische kunstenaar Wassily Kandinsky wordt beschouwd als een van de grootste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: