Portret prins Charles Edward Stuart ontdekt

Een bekend portret van Charles Edward Stuart

Een bekend portret van Charles Edward Stuart

In Groot-Brittannië is een onbekend portret van prins Charles Edward Stuart (1720-1788) gevonden. Dat meldt de BBC.


Kunsthistoricus Bendor Grosvenor kwam het onbekende portret van de prins die ook wel Bonnie Prince Charlie werd genoemd op het spoor na de ontdekking van een brief waarin kunstenaar Allan Ramsay verzocht werd naar het paleis van Holyrood in Edinburgh te komen om een portret van Charles te schilderen. Dit zou in 1745 zijn gebeurd. Volgens de BBC gaat het om het enige portret van de prins dat in Groot-Brittannië is gemaakt.

Charles Edward Stuart was de kleinzoon van de verbannen koning Jacobus II van Engeland. In 1745 landde de 24-jarige prins in Schotland. Een poging om de macht te grijpen mislukte. Door zijn volgelingen, de Jacobieten werd hij koning Karel III genoemd. In de Slag bij Culloden werd hij in het voorjaar van 1746 definitief verslagen.

Het portret van The Young Pretender bevond zich zo’n 250 jaar in de collectie van de graven van Wemyss in Gosford House, net buiten Edinburgh. Dat juist kunsthistoricus Bendor Grosvenor het werk heeft ontdekt is bijzonder. Enkele jaren geleden ontmaskerde hij namelijk een portret dat jarenlang doorgegaan was voor een portret van de prins. Grosvenor ontdekte toen dat niet Charles maar zijn broer Henry op dit doek stond afgebeeld.

- advertentie -

Het nieuw recent ontdekte wordt zondag getoond in het BBC-programma Culture Show.

Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis (detail)
Een festoen met bloemen en fruit - Pieter…
Francisco de Zurbarán, Saint Peter Nolasco’s Vision, 1629
Francisco de Zurbarán, The House of Nazareth, ca.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: