Portret Rembrandt blijkt inderdaad zelfportret

Een portret van Rembrandt uit 1635 blijkt inderdaad door de meester zelf te zijn gemaakt. Lange tijd dacht men dat het door een leerling van Rembrandt werd gemaakt, maar het is dus een zelfportret.

Rembrandt, 1635  (National Trust)

Rembrandt, 1635 (National Trust)

De Britse National Trust stelde een jaar geleden al dat het werk door de meester zelf werd gemaakt, maar nu zijn ook wetenschappers het gerenommeerde Hamilton Kerr Institute tot deze conclusie gekomen. De onderzoekers bestudeerden onder meer de handtekening, de gebruikte penseeltechniek en de kleurcomponenten.

De Nederlandse Rembrandt-expert Ernst van de Wetering, voorzitter van het Rembrandt Research Project, concludeerde eerder ook al dat het een zelfportret van de meester is.

Rembrandt maakte het schilderij op 29-jarige leeftijd toen hij in Amsterdam woonde. Op het schilderij is Rembrandt te zien met een pet met daarop een grote witte veer. Het doek werd gemaakt in 1635. Rembrandt was toen negenentwintig jaar oud. Het werk is eigendom van de National Trust.

- advertentie -
Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen - Meindert Hobbema
Het Rijksmuseum in Amsterdam voor de Eregalerij een schilderij van de zeventiende-eeuwse…
Poseidon-Brunnen (1986), Theodor-Heuss-Allee in Frankfurt-Bockenheim
Poseidon-Brunnen (1986), Theodor-Heuss-Allee in Frankfurt-BockenheimDe Nederlandse kunstenaar Jits…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: