Poseidon – de god van de zee en het water

In de Griekse mythologie is Poseidon de god van het water, zee, paarden en aardbevingen. Hij is een van de Olympische goden en de broer van de oppergod Zeus. De god staat bekend om zijn stugge karakter en om de drietand (trident) die hij altijd in zijn hand heeft. Deze drietand krijgt hij van de cyclopen (éénogige reuzen). Het Romeinse equivalent van de godheid is Neptunus.

De zeegod uit de Griekse mythologie

Poseidon

In de strijd die Zeus met zijn broers en zussen tegen de titanen aangaat speelt Poseidon een belangrijke rol. Na het verslaan van de titanen en de verovering van de macht over het universum, ligt het voor de hand dat Zeus als leider alle macht krijgt. Zeus stemt er echter mee in dat ook zijn broers Hades en Poseidon een gebied krijgen. Er wordt geloot. Zeus krijgt de hemel toebedeeld, Hades het dodenrijk en Poseidon de wateren. Over de aarde wordt gemeenschappelijk geheerst.

De zeegod speelt ook een belangrijke rol in de vruchtbaarheid van de grond. Hiervoor is immers ook water nodig.

Offers voor Poseidon

Wie met een schip op reis ging bracht een offer aan Poseidon. Gehoopt werd dat dat offer hem goed zou stemmen en dat de tocht zonder stormen kon worden vervuld. Niet verwonderlijk is dat veel van de tempels voor de zeegod aan de kust verschenen, bij landtongen en kapen. Hij werd beschouwd en aanbeden als de beschermheer van schippers en vissers.

- advertentie -

De god van de zee wordt verliefd op de nimf Thetis maar huwt haar niet. Het lijkt de god geen goed idee omdat het verhaal gaat dat de zoon van Thetis groter zal worden dan zijn vader. Poseidon trouwt uiteindelijk met een andere nimf (of nereïde): Amphitrite.

Neptunes (Poseidon) en de rijkdom van de zee - Luca Giordano

Neptunes (Poseidon) en de rijkdom van de zee – Luca Giordano

Poseidon krijgt veel kinderen en verwerkt die bij meerdere vrouwen. Een van zijn bekendste nakomeling is waarschijnlijk de cycloop Polyphemos. Deze wordt door de koning Odysseus blind gemaakt. De zeegod is hier woest over en zorgt er voor dat de Odysseus met zijn schip tien jaar lang over de zee moet zwerven.

Triton, zoon van de zeegod en diens vrouw Amphitrite

Triton, zoon van Poseidon en Amphitrite

Bij zijn wettige echtgenote Amphitrite verwekt de god een zoon en drie dochters: Triton, Rhode, Kymopolea en Benthesikyme.

Gouden paleis

Hoewel de Griekse god van de zee tot de zogenaamde Olympische goden behoort, woont hij niet op de Olympus, de berg van de hoofdgoden waar hij wel toegang toe heeft. Op de bodem van de zee bij Aigai heeft hij zijn eigen gouden paleis.

Samen met zijn neef Apollo zou de god de stad Troje hebben gemaakt. In de mythische verhalen wordt vooral ook vaak verteld over eilanden die door de god worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Rhodos, Anaphe en Delos. Poseidon heeft daarnaast de koperen poorten gemaakt die de Tartaros (een deel van de onderwereld) sluiten.

Buste van Zeus
De oppergod in Griekse mythologie en hoofdbewoner van de berg Olympus. Zeus…
Jupiter (Zeus) en Juno (Hera) - James Barry
De godin Hera is de zus en echtgenoot van oppergod Zeus. Ze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: