Postbezorging in Nederland

Postbezorging in Nederland

Het eerste postkantoor in Nederland verscheen in 1799. Naar Frans voorbeeld werden de posterijen in die periode omgevormd tot nationale ondernemingen. In 1928 werd de officiële naam Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) aangenomen.

De posterijen werden in 1807 ondergebracht bij het departement van financiën. Dit was het gevolg van de Eerste Postwet die regelde dat de staat een monopolie had waar het ging om de verzameling, het vervoer en de bezorging van poststukken. In het hele land werdenvanaf dat moment dezelfde tarieven gehanteerd.

- advertentie -

Belasting

In de eerste periode leek het erop dat de overheid het staatsmonopolie vooral gebruikte om extra belasting te kunnen heffen. In 1850 werd echter een nieuwe Postweg aangenomen en vanaf dat moment stond vooral het algemeen belang van het postwezen centraal en werd het postbedrijf meer een sociaal instituut. Deze omslag in denken voltrok zich kort na het revolutiejaar 1848 en nadat Nederland een nieuwe Grondwet had gekregen.

Postbode van de PTT doet zijn rond

Postbode van de PTT doet zijn rond

In de beginperiode kregen huishoudens verschillende keren per dag bezoek van de postbode. In de jaren twintig werd dit langzaam teruggebracht. Eerst ging de postbezorging, ondanks protest van het bedrijfsleven, terug van vier naar drie keer per dag. In 1932 verviel de derde postbezorging al in de buitengebieden en na de Tweede Wereldoorlog werd overal in Nederland nog ‘maar’ twee keer per dag post bezorgd. Rond de jaren zestig bracht de PTT de postbezorging uiteindelijk terug naar één bezorging per dag.

Oud logo van de PTT
WOII

Gedurende de Tweede Wereldoorlog daalde de hoeveelheid post die de PTT dagelijks te verwerken had. Toch werden er door het postbedrijf jaarlijks nog ongeveer één miljard brieven rondgebracht. Door schaarste aan brandstof was de snelheid waarmee een brief werd bezorgd wel sterk verminderd. Brieven werden vaak niet meer gemotoriseerd vervoerd, maar met behulp van lopende bodes en paard en wagen. Een brief van Groningen naar Den Haag deed er begin 1945 een maand over om op de plek van bestemming te komen.

Vanaf 1 januari 1989 was de PTT niet langer een staatsbedrijf. Het bedrijf werd geprivatiseerd en omgezet in de NV Koninklijke PTT Nederland (KPN). Al enige tijd hiervoor was het meer en meer een commerciële onderneming geworden.

Verschillende diensten

Logo TPG Post

Logo TPG Post

De postkantoren zijn al enkele decennia plekken waar men niet alleen terecht kan voor het verzenden van poststukken. De postkantoren werden vanaf ongeveer 1993 meer en meer centra voor algemene dienstverlening. Op het postkantoor worden bijvoorbeeld diensten en producten van TPG Post, Postbank en andere zakelijke partners aangeboden.

Logo TNT Post

Logo TNT Post

In december 1996 nam Koninklijke PTT Nederland (KPN) het Australische bedrijf ‘Thomas Nationwide Transport’ (TNT) over en voegde dit toe aan haar werkmaatschappij PTT Post. Juni 1998 werden PTT Post en PTT Telecom vervolgens gesplitst. PTT Post werd samen met TNT onderdeel van de TNT Post Groep (TPG) terwijl PTT Telecom zelfstandig verder ging onder de nam Koninklijke KPN NV.

Oranje brievenbus van TNT Post

Oranje brievenbus van TNT Post

TPG Post veranderde in oktober 2006 haar naam in TNT Post. Met deze naam wil het bedrijf zich goed in buitenlandse markten kunnen positioneren. Behalve de naam verandert ook de huisstijl van het bedrijf. De nieuwe huiskleur is oranje. Deze kleur is te zien in het logo, maar ook in de nieuwe brievenbussen. Alle rode brievenbussen zullen in 2010 vervangen zijn door een oranje.

Postkantoren

Postkantoor van TNT Post

Postkantoor van TNT Post

De Nederlandse postkantoren, waarvan de eerste dus in 1799 haar deuren openden, hebben hun langste tijd gehad. Recent maakten eigenaren TNT Post en ING Bank bekend dat alle 250 kantoren worden gesloten. De sanering kost 1850 mensen hun baan. De laatste vijftien jaar daalde het aantal postkantoren al van 1300 tot 250.

Het laatste postkantoor van Nederland sloot de deuren op donderdag 27 oktober 2011. Nederlanders kunnen tegenwoordig voor hun postzaken terecht bij servicepunten in verschillende supermarkten en andere winkels. Het zelfstandige postkantoor bestaat niet meer.

Lees ook: Nederland heeft geen postkantoren meer

Pantserwagen die tijdens de gijzeling werd ingezetTwee criminelen, Daan…
Afrikaanse landen zoals Zimbabwe en Kenia willen volgens de BBC dat er…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app

Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: