Prehistorische mens maakte ‘animatiefilms’

Grotschildering bij Lascaux

Volgens de Franse wetenschapper en filmmaker Marc Azéma experimenteerden onze voorouders in de prehistorie al met animaties. De Fransman doet al enkele decennia onderzoek naar prehistorische grottekeningen en stelt dat sommige grottekeningen gemaakt zijn om als het ware een soort beweging mee te suggereren.

Azéma is verbonden aan de Universiteit van Toulouse Le Mirail en


- advertentie -

Still uit de video van Marc Azéma

heeft een video (zie onder) gemaakt waarin hij laat zien hoe verschillende onderdelen van de tekeningen de suggestie van een bewegend dier kunnen wekken.

De Fransman laat dit bijvoorbeeld zien aan de hand van tekeningen van een paard in de grotten van Lascaux in Frankrijk. Die tekening bestaat uit verschillende posities van het dier. Marc Azéma scheidde de verschillende lagen en filmde ze vervolgens na elkaar waardoor het dier als het ware “in beweging” komt.

Mogelijk creeërden onze voorouders in de grotten de animaties door met een toorts steeds een ander deel van de tekening te belichten.

De Fransman heeft zijn onderzoeksresultaten enkele maanden geleden gepubliceerd in het wetenschappelijke blad antiquity.

Animatie van Marc Azéma:

Reinier tijdens de onthulling van de postzegel - Foto:…
Pier van Scheveningen - Foto: Rijkswaterstaat / Joop van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: