Prehistorische paalwoningen in de Alpen

Reconstructie paalwoningen

Reconstructie paalwoningen

In de Alpen liggen 111 archeologische sites die in 2011 door Unesco zijn erkend als werelderfgoed. Op de locaties zijn resten gevonden van prehistorische paalwoningen die werden gebouwd tussen 5000 en 500 voor Christus.

Reconstructie paalwoningen

Reconstructie paalwoningen


De huizen werden allemaal gebouwd aan de rand van meren, rivieren en draslanden en moesten mensen beschermen tegen overstromingen. Sommige sites geven nieuwe inzichten over het leven in het Neolithicum en de Bronstijd in de Alpen en hoe de bewoners reageerden op hun omgeving.

De paalwoningen zijn één van de belangrijkste bronnen voor onderzoek naar de vroeg agrarische samenleving in Europa. Dit onderzoek is interessant omdat kort hierna de modernere samenleving ontstond. De archeologische vondsten geven onder meer informatie over bouwtechnieken en de handelsroutes van onder meer vuurteen, goud en aardewerk. Er zijn ook resten gevonden van uitgesneden kano’s, karren en houten wielen – sommige compleet met assen – die meer vertellen over het transport in die tijd.

De sites liggen in Duitsland (18), Italië (19), Oostenrijk (5), Frankrijk (11), Slovenië (2) en Zwitserland (56). Unesco heeft ze opgenomen op de erfgoedlijst omdat het gaat om een unieke groep van uitzonderlijk goed bewaard gebleven en cultureel rijke archeologische vindplaatsen. Doordat de meren in de loop der tijd groter zijn geworden liggen veel van de paalwoningen inmiddels onder water.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

De archeologische vindplaats Tell Brak - Foto: CC-Bertramz
De BBC-serie Ancient Worlds, gepresenteerd door de Britse historicus Richard Miles, gaat…
Snelweg - Foto: stock.xchngEen politiek klimaat van bezuinigingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: