Premier Rutte legt krans bij ‘Erelijst van Gevallenen’

Krans bij de Erelijst van Gevallenen

Krans bij de Erelijst van Gevallenen

Premier Rutte heeft zondag een krans gelegd in het gebouw van de Tweede Kamer, ter nagedachtenis aan militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.


Voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking worden er ieder jaar kransen gelegd bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof. Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, legden een krans.

Het monument voor de gevallenen bevindt zich sinds mei 1960 in de Tweede Kamer. Op de lijst staan de namen van bijna 18.000 militairen en verzetsstrijders gekalligrafeerd die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Hun namen zijn opgeschreven door Zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe abdij in Oosterhout. Elke dag wordt een bladzijde van het herdenkingsboek omgeslagen.

Naast politici legden zondag ook leerlingen van een middelbare school een krans neer. Verschillende leerlingen droegen daarnaast zelfgeschreven gedichten voor.

- advertentie -

Sinds een paar jaar is de erelijst ook op internet te vinden. Deze lijst is sinds dit weekend ook te zien op een scherm achter de originele ‘Erelijst van Gevallenen’.

The Boy in the Striped PyjamasOp 4 mei
Homo's niet gewenst tijdens Dodenherdenking (Delpher)
Een kort ANP-berichtje uit 1970. Twee mannen die op 4 mei een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: