Premier vergelijkt strijd tegen IS met Tweede Wereldoorlog

Still NOS

Still NOS

Tijdens een debat in de Tweede Kamer heeft premier Rutte de strijd tegen IS donderdag vergeleken met de strijd tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Later die dag woonde hij de herdenking van de razzia van Putten mee. Tijdens de oorlog werden in dit Gelderse dorp bij een vergeldingsactie maar liefst 661 mannen op transport gezet naar concentratiekampen. Van hen keerden er slechts 48 terug.

Tijdens een persconferentie kreeg de premier vrijdag de vraag van een journalist of de Tweede Wereldoorlog en de strijd tegen IS echt wel te vergelijken zijn. De premier gaf toen aan dat men voorzichtig moet zijn met het vergelijken van verschillende historische gebeurtenissen, omdat die vergelijkingen vaak mank gaan. In dit geval wil Rutte, zelf historicus, de vergelijking echter wel maken:

In de kern gaat het om hetzelfde. Namelijk: het vechten tegen organisaties en mensen die gebruikmakend van de meest vreselijke wreedheden en onvoorstelbaar geweld bereid zijn hun doelen te verwezenlijken.

Premier Rutte ziet overeenkomst tussen IS-strijd en WOII

- advertentie -
Britse bommenwerper - cc
De Nederlandse regering in ballingschap reageerde "terughoudend, reactief en machteloos" op geallieerde…
Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)
Het Dagboek van Benno ter Berg (Drents Archief)Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: