Prenten en tekeningen uit het Brandweermuseum

Brandende kermiskramen in Den Haag, 1758 - Afb: Brandweermuseum Wassenaar

Brandende kermiskramen in Den Haag, 1758 – Afb: Brandweermuseum Wassenaar

Op de laatste zondag van deze maand wordt in het Brandweermuseum in Wassenaar een nieuwe tentoonstelling geopend waarin het museum zo’n dertig prenten en tekeningen uit de eigen collectie worden getoond.

Afb: Brandweermuseum Wassenaar

Afb: Brandweermuseum Wassenaar


Veel van de prenten zijn volgens museum nog maar zelden vertoond. Het gaat onder meer om voorstellingen van branden of van gebouwen na de brand. Te zien zijn onder meer afbeeldingen van branden in Amsterdam, Leiden, Middelburg, Westmaas, Hoorn, Rotterdam, uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.

Van de hand van Jan van der Heijden, de uitvinder van de slangenbrandspuit, zijn er gravures met uitleg over zijn brandspuit. Jan van der Heijden zelf is afgebeeld op twee portretten.

De prenten zijn verzameld door G.J. van der Mark, opperbrandmeester in Wassenaar in het begin van de twintigste eeuw. Hij legde de basis voor het Brandweermuseum.

- advertentie -

Veel prenten zijn toe aan conservering en restauratie. De tentoonstelling is daarom ook een oproep om steun aan het museum om het restauratiewerk te laten verrichten. De nieuwe tentoonstelling wordt zondag 25 augustus om drie uur ´s middags geopend. Bezoek voor meer informatie de website van het museum.

Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto:…
Afbeelding van een 'kinderpagina' op de website van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: