Presentatoren winnen jubileumeditie Grote Geschiedenisquiz

De 15e editie van De Grote Geschiedenisquiz van de NTR is gewonnen door het team van de presentatoren: Jort Kelder en Pieter Jan Hagens, aangevuld met geschiedeniskenner Marije van Overmeeren. Voor het eerst bestonden de teams uit twee bekende vakgenoten en één winnaar van de voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en Andere Tijden.

Presentator Joost Karhof kreeg in de jubileumeditie ondersteuning van Geschiedenisleraar van het jaar Martijn Vermeulen. Hij illustreerde een aantal antwoorden met pakkende toelichtingen.

In de finale moesten oud-correspondenten het opnemen tegen de presentatoren. Daarin kwam het aan op snel drukken. De oud-correspondenten pakten een 2-0 voorsprong, onder meer omdat Jan Mulder wist dat Marie Curie het door haar ontdekte element Polonium naar haar vaderland Polen noemde.

De presentatoren kwamen echter terug en stonden al snel met 4-2 voor. Zij wisten bijvoorbeeld dat de naam van het platenlabel Motown afkomstig is van Detroit Motortown. Twee antwoorden later was het weer 4-4. Zo wisten de oud-correspondenten dat Hergé de raket waarmee Kuifje naar de maan ging modelleerde naar de V2.

- advertentie -

Geschiedeniskenners van het jaar

Met nog twee vragen voor de boeg gaven de presentatoren het goede antwoord op de vraag welke Engelsman in 1988 een Sovjet-staatsbegrafenis kreeg (meesterspion Kim Philby): 5-4. Bij de laatste vraag drukte Jort Kelder een fractie eerder dan Jan Tromp. Bij het horen van de geboortenamen Friedrich, Eberhard, Leopold, Julius en Curt wist hij nog voordat Joost Karhof zijn vraag kon voltooien om welke historische figuur het ging: Prins Bernhard. Met een eindstand van 6-4 kroonden de presentatoren zich derhalve tot de geschiedeniskenners van het jaar. “Totaal onverwacht,” aldus Pieter Jan Hagens.

Boek: Grote Geschiedenis Quiz – Het oefenboek

Hermann von Pückler-Muskau in Pruisisch uniform (1846)
Generaal, schrijver, dandy, fijnproever, wereldreiziger en landschapsarchitect. Wie dat op zijn visitekaartje…
Casper Luyken, Iunius, 1700, ets en gravure afgezet met waterverf. Collectie Amsterdam Museum, A 44733.
De maand juni is genoemd naar de licht- of maangodin Juno, in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: