Dark
Light

Priesters kregen uitvoerig les over seksualiteit

Auteur:
1 minuut leestijd
Kathedraal (CC0 - Pixabay - Tama66)
Kathedraal (CC0 - Pixabay - Tama66)

Katholieke priesters in opleiding kregen tussen 1900 en 1965 lessen over seksualiteit. Dat schrijft René Bastiaanse in zijn deze week verschenen boek Onkuisheid.

Het beeld van de celibataire levende priester die op seksueel vlak van vrijwel niets wist klopt volgens Bastiaanse niet. De auteur, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), stelt dat aankomende priesters in het laatste jaar van hun opleiding aan het grootseminarie uitvoerig onderricht kregen in “alle denkbare vormen van seksualiteit”.

Deze lessen zouden zijn gegeven om de priesters voor te bereiden op bekentenissen van gelovigen die zich schuldig voelden over bepaald seksueel gedrag.

Bastiaanse bestudeerde voor zijn boek onder meer de lesboeken en college-aantekeningen van Nederlandse priesterstudenten in de periode 1900-1965. Onkuisheid is deze week verschenen bij uitgeverij WBooks.

Boek: De katholieke moraal – De Nederlandse biechtpraktijk 1900-1965

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×