Prijs voor ‘Honderd jaar Natura Docet’

Foto: Natura Docet


Het boek Honderd jaar Natura Docet van Willem Groothuis is gekozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2011 in de categorie non-fictie. Dat meldt de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD).

Het boek – voluit getiteld Honderd jaar Natura Docet: meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum – verscheen vorig jaar bij uitgeverij Walburg Pers. Het beschrijft de geschiedenis van het oudste regionale natuurhistorische museum in Nederland: museum Natura Docet in Denekamp. De naam van dit museum betekent letterlijk ‘de natuur onderwijst’.Het museum werd in 1911 opgericht door onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954). Deze leraar leidde de bezoekers, die vanuit hele land kwamen, vanaf het begin persoonlijk rond in zijn museum en door de omgeving. Natura Docet ontving onder meer de beroemde natuurbeschermers en veldbiologen Jac. P. Thijsse en E. Heimans, die de natuurstudie in Nederland populair maakten.

- advertentie -

Het museum was gesitueerd in de toen nog bijna ongerepte natuur van Twente, waardoor het voor bezoekers een geliefd uitgangspunt vormde voor excursies en vakanties. Daarnaast diende het museum als uitvalsbasis voor onderzoek en onderwijs door verschillende wetenschappers.

Honderd jaar Natura Docet

Het prijswinnende boek verscheen naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het museum.

De jury koos het boek uit een aanbod van bijna tweehonderd boeken en noemde het boek onder meer een “inspirerend, goed geschreven en welverdiend eerbetoon aan de man die uit het niets het eerste regionale natuurhistorisch museum van Nederland oprichtte”. Uit het juryrapport:

Het is echter niet alleen een biografie van een bevlogen onderwijzer en natuurvorser, maar geeft ook een mooi tijdsbeeld van het vroege natuuronderzoek in Twente en mede-pioniers als Thijsse (Limburg) en Heimans (Zwolle). Tenslotte is het boek een ode aan de schepping van Bernink: Natuurmuseum Natura Docet in Denekamp, Twente.

De prijsuitreiking heeft afgelopen week plaatsgevonden.

Uiteiking van het boek (RTV Oost):

Get Microsoft Silverlight

Bibliotheca Thurkowiana Minor - Foto: MeermannoBij Museum Meermanno in…
Isidor Kaufmann, Portret van een joodse jongen, ca. 1900…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: