Prijs voor ‘Twitterbombardement’ Rotterdam

Prijs voor ‘Twitterbombardement’ Rotterdam

In mei van dit jaar stond Museum Rotterdam via Twitter uitgebreid stil bij de Duitse inval in Nederland van 10 mei 1940 en het daaropvolgende bombardement van Rotterdam. Van 9 mei tot en met 14 mei 2012 werden van uur tot uur en soms van minuut tot berichten over de gebeurtenissen in het Rotterdam van 72 jaar geleden geplaatst alsof ze nu plaats vonden. Deze ludieke actie heeft nu de Museumprijs Zuid-Holland 2012 gewonnen.


Met zogenaamde tweets, korte berichten op de sociaalnetwerksite Twitter, deed het museum dagenlang verslag van de gebeurtenissen van 1940. De berichten waren onder meer gebaseerd op dagboeken, getuigenverhalen en strijdverslagen.

De Museumprijs Zuid-Holland wordt eens in de twee jaar uitgereikt in dit jaar was het thema Is uw museum goed verbonden (door sociale media)?. Het juryrapport loofde Museum Rotterdam onder meer voor het gebruik van Twitter als een op zichzelf staand museaal product in plaats van als promotiemedium. Aan de prijs is een bedrag van 4000 euro verbonden. Museum Rotterdam wil de prijs gebruiken voor de verdere ontwikkeling van innovatieve manieren om het verhaal van de stad te vertellen.

- advertentie -

De overige genomineerden voor de Museumprijs Zuid-Holland waren ´De Poolonaise´, een project van het Museon in Den Haag en de Facebookstrategie van het Haags Historisch Museum.

Voorbeeld van een tweet die in mei werd verstuurd:

WOII-documenten gestolen uit Deens archiefIn Denemarken zijn eind oktober…
Foto: Zeppers Film Op 9 mei 2010 werd in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: