Primeur: 3D-print van volledige Verboden Stad in Beijing

Foto: De Nieuwe Kerk Amsterdam

Foto: De Nieuwe Kerk Amsterdam

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt de komende drie maanden een 3D-print gemaakt van de volledige Verboden Stad in Beijing. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China.


Twee 3D-printers zullen dag en nacht bezig zijn om de klus te klaren. Het kost zeker vier uur om een gebouw te printen en in totaal heeft de Verboden Stad 980 bouwen. Dagelijks worden in het bijzijn van tentoonstellingsbezoekers nieuwe gebouwen geplaatst op een plattegrond.

Volgens het museum heeft De Nieuwe Kerk met dit initiatief een wereldprimeur. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het 3D-bedrijf Leapfrog.

Stad van de Chinese keizers

De Verboden Stad was de plaats vanwaar de Chinese keizers vanaf 1422 hun rijk bestuurden. De stad werd in 1420 voltooid tijdens het bewind van de derde Ming-keizer Yongle en is tot 1924 in gebruik geweest. In de Verboden Stad woonde de keizer met zijn gehele hofhouding, anderen werden niet toegelaten. In 1949 werd de stad volledig opengesteld voor publiek.

- advertentie -

Het complex, met een volmaakt rechthoekig grondplan, is verdeeld in een Binnen- en een Buitenhof. Het Buitenhof omvat de Meridiaanpoort (met ceremonieel balkon), de Poort van de Opperste Harmonie (voor officiële ontvangsten en banketten), de Zaal van de Opperste Harmonie (de belangrijkste zaal van het paleis, onder meer gebruikt voor de kroning van de keizers), de Zaal van de Middelste Harmonie (voor officiële ceremonies), de Zaal van de Duurzame Harmonie (met onder meer de kleedkamer van de keizer en de examenkamer voor ambtenaren) en de Poort van de Hemelse Zuiverheid.

Daarachter bevindt zich het Binnenhof, met de keizerlijke vertrekken die dienst deden als troonzaal, ontvangstzaal en woonvertrek. Ook de ontvangst- en woonvertrekken van de keizerinnen waren daar gevestigd.

De tentoonstelling Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China is te zien van 5 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014.

Gerelateerde uitgaven:

3D-print van een gebouw uit de Verboden Stad

Foto: Anne Frank Huis / Guus DubbelmanHet Anne…
Foto: PaushuizeVanaf komend weekend is Paushuize in Utrecht

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: