‘Prins Bernhard mengde zich in fregattendeal’

Prins Bernhard – Foto: Sander Lamme

Prins Bernhard schond in 1994 zijn afspraak met de Nederlandse regering om al zijn zakelijke activiteiten te staken. Dat staat in de deze week verschenen biografie van Neelie Kroes.

In 1976 besloot het kabinet Den Uyl dat prins Bernhard al zijn zakelijke activiteiten moest staken. Ook werd de prins ontheven van zijn voornaamste militaire functies. De naam van de prins was namelijk in verband gebracht met een groot corruptieschandaal, de zogenaamde Lockheed-affaire.Prins Bernhard zou 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen hebben ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. Een zogenaamde Commissie van Drie onderzocht de zaak. Uiteindelijk werd besloten de prins niet strafrechtelijk te vervolgen. Wel moest hij erkennen fouten te hebben gemaakt en hij moest dus al zijn zakelijke activiteiten staken. Zo moest hij bijvoorbeeld stoppen met zijn commissariaten, onder meer bij Fokker.

- advertentie -

Volgens de schrijvers van de biografie van Eurocommissaris Neelie Kroes, Stan de Jong en Koen Voskuil, hield de prins zich echter niet aan deze afspraak. In 1994 zou de prins zich bemoeid hebben met de verkoop van Nederlandse marinefregatten aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Neelie Kroes was in deze periode voorzitter van het Netherlands Marine Consortium en regelde volgens de auteurs een ontmoeting tussen een sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten en prins Bernhard. De prins zou zich tijdens deze ontmoeting niet alleen bemoeid hebben met de verkoop van fregatten maar ook vliegtuigen van het destijds noodlijdende Fokker hebben aangeprezen.

Of prins Bernhard in de jaren negentig toestemming had gevraagd aan het kabinet Kok om zich te mengen in de verkoop van de fregatten is niet bekend. Volgens het AD heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) die vraag niet willen beantwoorden omdat het om “een onderwerp van historisch onderzoek” gaat.

De biografie van Neelie Kroes is deze week verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Oosterscheldekering - Foto: CC/MichielverbeekHet is dinsdag precies vijfentwintig jaar…
Werk uit de 16e eeuwDe British Library heeft een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: