Prins heropent verdedigingswerken Hellevoetsluis

Vesting Hellevoetsluis – Google Earth

Prins Willem-Alexander heropent dinsdag de gerestaureerde verdedigingswerken van Hellevoetsluis.

Sinds het voorjaar van 2010 is gewerkt aan de restauratie van de Hellevoetse verdedigingswerken. De gemeente, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Europa investeerden gezamenlijk zes miljoen euro in het project.

Onder meer de kazematten,

- advertentie -de projectielenmagazijnen en de Kazerne Haerlem zijn onder handen genomen.

De vesting Hellevoetsluis werd in de zeventiende eeuw aangelegd. De stad lag strategisch aan het Haringvliet en was in het begin van deze eeuw een thuishaven voor de Hollandse oorlogsvloot geworden. Doordat de haven steeds meer werd versterkt ontstond de combinatie van vestingstad en oorlogshaven.

In 1667 vertrok vanuit Hellevoetsluis een vloot om de Engelse marinehaven Chatham aan te vallen. Na deze succesvolle operatie keerde Michiel de Ruyter terug in Hellevoetsluis met het veroverde vlaggenschip, The Royal Charles. Om te voorkomen dat de Republiek ooit zelf slachtoffer zou worden van een zelfde soort aanval, werd besloten de haven nog verder te versterken. In deze tijd werden de eerste vestingwerken aangelegd, bestaande uit houten palen en aarden borstweringen.

In 1688 verzamelde stadhouder Willem III in Hellevoetsluis en Rotterdam een grote vloot waarmee hij vervolgens naar Engeland voer om daar koning te worden, de zogenaamde Glorieuze Revolutie. De stadhouder bepaalde dat Hellevoetsluis een stelsel van moderne vestingwerken moest krijgen.


Vertrek van Willem III vanuit Hellevoetsluis – prent van Johannes Jacobsz van den Aveele, 1688-1690(Rijksmuseum)


Bijzondere ontdekkingen

Tijdens de restauratie van de vesting zijn onlangs enkele bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo zijn er bijvoorbeeld geschutsbeddingen en mortierputten uit zowel de Eerste als uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Daarnaast werd er in Kazerne Haerlem een ingenieus waterleidingssysteem ontdekt.

StonehengeHet bekende megalithische monument Stonehenge in Groot-Brittannië was geen…
De late jaren 1975-2006Het derde deel van de Reve-biografie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: