Prinsenhof wil Delfts schilderij voor stad behouden

Museum Prinsenhof Delft heeft een crowdfundingsactie opgezet om een bijzonder zeventiende-eeuws schilderij van Hendrick van Vliet voor de stad te behouden.


Het gaat om het schilderij Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout uit 1661. Het werk is al sinds 1953 in bruikleen van het museum maar de eigenaar heeft het nu te koop aangeboden.

Het Prinsenhof wil het werk graag kunnen blijven tonen, en roept daarom de hulp van het publiek.

“Gezien het belang van dit schilderij voor zowel het museum, de stad Delft en Nederland willen we dit schilderij graag behouden. De kans is erg groot dat het werk anders naar het buitenland verdwijnt”

Wie het museum wil steunen kan voor 20 euro een ‘stukje’ van het schilderij te kopen. In ruil voor de steun ontvangt men exclusieve puzzel van 1000 stukjes met de afbeelding van het ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk’ van Hendrick van Vliet.

- advertentie -

Verdwenen koorhek

De Delftse schilder Hendrick van Vliet (1611-1675) wordt internationaal beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de wereldberoemde Delftse School, waartoe ook Johannes Vermeer behoorde. Het schilderij is gemaakt in opdracht van Paulus Teding van Berkhout, ter nagedachtenis aan zijn vader, de in 1620 overleden Delftenaar Adriaen Teding van Berkhout. Het schilderij toont het historische interieur van de Nieuwe Kerk, de belangrijkste kerk van Delft. Het lang geleden gesloopte en verdwenen koorhek is ook op het schilderij afgebeeld.

46327
De stad Eindhoven heeft sinds deze week een zogenaamd Van Gogh-fietspad. Het…
Rembrandthuis in Amsterdam - cc
Museum in de hoofdstad zijn over enige tijd mogelijk ook 's avonds…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: