Dark
Light

Prinses Marianne

Auteur:
1 minuut leestijd
Prinses Marianne
Prinses Marianne

Prinses Marianne
Prinses Marianne
Ingezonden bericht De Nederlandse Sissi of Diana. Zo is “de romantische Oranje”, prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), vaak genoemd. Al vele dichters en historici hebben in haar leven een dankbaar onderwerp voor liederen en studie gevonden. Niet alle aspecten krijgen daarbij evenveel aandacht.

Op 30 november 1813 landde de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen. Kort daarna arriveerden ook Willem’s zonen, echtgenote en de kleine Marianne. Voor veel Hollanders was de kleine Marianne een extra verrassing, zo’n klein, eigenwijs prinsesje, dat even vrolijk als vertederend mee zwaaide vanaf de balkons. Ongetwijfeld was zij een belangrijke troef in het ‘charme-offensief’ van de Oranjes.

Kees van der Leer, de historicus uit Voorburg, heeft veel studie van Marianne gemaakt. Met hem gaan we op donderdag 6 februari 2014 een Marianne middag in Voorburg beleven. Bezoek de website van Historizon voor meer informatie en aanmelding.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×