Proces tegen Socrates opnieuw gevoerd

Socrates – Foto: CC/Greg O’Beirne

Bijna 2500 jaar na dato wordt het proces tegen Socrates vrijdag opnieuw gevoerd. Enkele Europese en Amerikaanse juristen zullen de eisen tegen de filosoof nogmaals bekijken.

Het slotoordeel is aan het publiek dat online en live in de rechtszaal zijn stem kan uitbrengen.

Zal de beroemde Griekse filosoof ditmaal wel worden vrijgesproken? Het proces is vanaf 18.30 uur live te volgen via de website www.sgt.gr/dikisocrati.

- advertentie -De dood van Socrates – Jacques-Louis David, 1787

In 399 voor Christus werd Socrates beschuldigd van ‘het niet aanbidden van de goden van de stad’ en ‘het introduceren van nieuwe goden’. Ook zou hij een slechte invloed op de jeugd hebben. De filosoof werd berecht door 500 burgers van Athene. Tijdens het proces voerde Socrates zijn eigen verdediging

Het hielp hem niet, want met een meerderheid van 280 stemmen werd Socrates schuldig bevonden en veroordeeld tot het drinken van de gifbeker. Volgens historische geschriften bleef Socrates heel kalm tijdens het proces en na het horen van zijn straf.

Socrates liet de mogelijkheid om te ontsnappen uit Athene – en zo de uitvoering van het doodvonnis te ontlopen – aan zich voorbijgaan. In zijn ogen was het onjuist om zich als burger van Athene te onttrekken aan een straf die was gebaseerd op de wetten van die stad. Hoe onrechtvaardig het ook was.


~ Natascha NeefParakalo

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen - Foto: CC/Wouter HagensDe Vlaamse minister…
Meisje met de parel - Johannes Vermeer, ca. 1665Amerikaanse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: