Protestantse Kerk distantieert zich van antisemitisme Maarten Luther

Het PKN, het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland, distantieert zich in een verklaring van antisemitische uitlatingen van reformator Maarten Luther. Dit na een oproep van enkele Joodse organisaties en rabbijnen.

Von den Juden und Ihren Lügen (Over de Joden en hun leugens)

Von den Juden und Ihren Lügen (Over de Joden en hun leugens)

Maarten Luther publiceerde in 1543 het smaadschrift Von den Juden und Ihren Lügen (Over de Joden en hun leugens). Hierin pleitte hij voor stevige maatregelen tegen de “leugenachtigen”. Synagogen en Joodse scholen moesten bijvoorbeeld in brand gestoken worden, Joden moesten geweerd worden van straat en voor rabbijnen moest een onderwijsverbod ingesteld worden. Luther wilde verder dat huizen van Joden werden afgebroken en verwoest.

Volgend jaar wordt in Duitsland, maar ook in Nederland, veel aandacht besteed aan het werk van de reformator, omdat het in 2017 precies vijfhonderd jaar geleden is dat de reformatie begon. Rabbijnen en vertegenwoordigers van Joodse organisaties riepen de PKN hierom op ook aandacht te besteden aan de “minder frisse” kanten van Maarten Luther. Dit resulteerde in een rondetafelgesprek tussen Joodse leiders en leden van de PKN.

De PKN liet weten de “akelige uitlatingen van Luther over Joden” af te wijzen. Afgesproken werd een studiemiddag te organiseren over de anti-Joodse uitlatingen van Maarten Luther. Deze middag vindt vanmiddag plaats. Dan zal ook een officiële verklaring voorgelezen worden waarin de PKN zich in duidelijke bewoordingen distantieert van de uitlatingen van de reformator. Ook Joodse vertegenwoordigers leveren een bijdrage aan de studiemiddag.

- advertentie -

In recente jaren hebben veel Lutherse kerken zich in verklaringen al uitgesproken tegen Luthers uitspraken over de Joden.

Boek: Over de Joden en hun leugens – Maarten Luther

Sylvester en draak (museicivicivicenza.it)
Tegenwoordig weten we dat malaria veroorzaakt wordt door een parasiet. De ziekte…
Philips Jan Caspar, Portugese synagoge Beth Jacob in Den Haag, 1729. Collectie Joods Historisch Museum
Voor de Tweede Wereldoorlog kende Den Haag de grootste Joodse gemeenschap in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: