Provinciale subsidie voor dierentuin Artis

De restauratie van het Apenhuis is al in volle gang – Foto: Artis

De provincie Noord-Holland steunt de restauratie van historische monumenten in Artis. Gedeputeerde Staten van de provincie steken in totaal tien miljoen euro in een restauratieproject.

Het geld is onder meer bestemd voor de restauratie en renovatie van het historische Apenhuis en Vogelhuis. Die restauratie is in februari 2009 al van start gegaan en wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Het rijksmonument Apenhuis en het gemeentelijke monument Vogelhuis werden beiden ontworpen door de architect Ouëndag.- advertentie -

Het Apenhuis zoals het vroeger was – Beeld: Artis

Het Apenhuis verrees in 1909 en het Vogelhuis in 1910. Door wijzigende wet- en regelgeving moesten de beide gebouwen in decennia hierna geregeld aangepast worden. Vooral het Vogelhuis leek hierdoor uiteindelijk vrijwel niet meer op het oorspronkelijk gebouw. Met het restauratieproject worden de gebouwen weer in de oorspronkelijke vorm teruggebracht.

Beide monumenten liggen aan het toekomstige openbare groene Artis-plein. De provincie Noord-Holland steunt daarnaast de restauratie van het eveneens aan dit plein gelegen Groote Museum en de bijbehorende Ledenlokalen.

Sascha Baggerman, gedeputeerde Cultuur zegt het volgende over de subsidieverstrekking:

Artis is meer dan een dierentuin. Op het terrein staan prachtige historische monumenten. Met deze investering financieren we de noodzakelijke restauratie en het toegankelijk(er) maken van de gebouwen. Hiermee behouden de gebouwen hun historische waarde en kunnen er nog meer mensen van dit culturele erfgoed genieten.

'Papa Doc' en zijn zoon Jean-Claude Duvalier, ca. 1971De…
ParamariboIn de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: