Provincie legt beslag op bodemvondsten Archeodienst

De provincie Gelderland heeft donderdag beslag laten leggen op archeologische vondsten in het depot van Archeodienst in Zevenaar. Deze dienst dreigde de vondsten, die eigendom zijn van de provincie, te laten veilen.

Het bureau wilde de objecten veilen omdat het nog veel openstaande rekeningen heeft van bouwbedrijven die wel verplicht archeologisch onderzoek laten verrichten, maar er vervolgens niet voor willen betalen. De provincie is Archeodienst geen geld schuldig en liet beslag leggen op de objecten om de openbare verkoop zo te voorkomen.

Bij bouwprojecten is archeologisch onderzoek meestal verplicht. Het archeologisch bureau dat het onderzoek doet, heeft soms grote moeite zijn rekeningen betaald te krijgen door projectontwikkelaars en gemeenten nadat de bouwvergunning is verleend.

Context verloren

De provincie wilde niet wachten met de beslaglegging, omdat Archeodienst dreigde de vondsten los van de context waarin ze gevonden zijn door elkaar te husselen voorafgaand aan de veiling.

“Daardoor zouden ze wetenschappelijk waardeloos worden, nog afgezien van de marktwaarde die archeologische vondsten kunnen hebben. De in beslag genomen bodemvondsten, een paar duizend objecten, worden bewaard in het gemeentelijk archeologisch depot in Nijmegen.”

Enkele gemeenten en een provincie hebben een klacht over de werkwijze van Archeodienst ingediend bij de Erfgoedinspectie. Deze kan de opgravingsvergunning van de dienst eventueel innemen.

Lees ook: Archeologisch onderzoeksbureau dreigt vondsten te verkopen

Foto gemaakt tijdens de opgraving bij Kampen (ADC)
Een team van dertig archeologen heeft in het toekomstige Reevediep bij Kampen…
Grotschildering bij LascauxIn het dal van de Vézère bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: