‘Provofotograaf’ Cor Jaring (77) overleden

Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 - Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs

Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 – Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs

De bekende Nederlandse fotograaf Cor Jaring is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij werd ook wel de ‘provofotograaf’ genoemd omdat hij in de jaren zestig de ontwikkelingen van de Provobeweging vastlegde.


Cor Jaring was een echte Amsterdammer. Hij werd op 18 december in de hoofdstad geboren. Tijdens zijn militaire dienst kwam Jaring in contact met de fotografie. Hij ging hierna werken als portretfotograaf en werkte daarnaast in de Amsterdamse haven waar hij ook veel foto’s maakte.

Vanaf 1966 werkte Jaring volledig als professioneel fotograaf. Hij werd onder meer bekend als Provofotograaf. Jaring maakte beroemd geworden foto’s tijdens de ongeregeldheden rond het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en van John Lennon en Yoko Ono tijdens hun zogenaamde Bed-in for Peace in het Amsterdamse Hiltonhotel.

In 1979 ontving de fotograaf de Fotoprijs van Amsterdam. Een maand geleden werd zijn archief overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. In de zomer van 2015 wijdt deze archiefinstellingen een fototentoonstelling aan de Provobeweging. Het werk van Jaring zal daarin een belangrijke rol spelen.

- advertentie -

Foto’s van Cor Jaring in de collectie van Stadsarchief Amsterdam

Doris Lessing in 2006 - Foto: CC
Doris Lessing in 2006 - Foto: CCDe beroemde…
Delpher.nlDe Universiteitsbibliotheken van Amsterdam (UvA), Groningen, Leiden en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: