PSV viert eeuwfeest

Het eerste logo van PSV

Het eerste logo van PSV

Voetbalclub PSV bestaat zaterdag exact honderd jaar.

De geschiedenis van PSV begon officieel op 31 augustus 1931. Op die dag werd de voetbaltak van de sportvereniging van Philips officieel opgericht. Eigenlijk gaat de geschiedenis echter nog een stuk verder terug.


Jubileumlogo van PSV

Jubileumlogo van PSV

Drie jaar eerder werd namelijk al het zogenaamde Philips Elftal opgericht, bestaande uit medewerkers van het in Eindhoven gevestigde elektronicabedrijf. Begin januari 1911 speelde dit team zijn eerste wedstrijd. De aftrap werd verricht door de toen vijfjarige Frits Philips. Op de plek waar die eerste wedstrijd werd gespeeld, staat vandaag de dag het Philips Stadion.

Personeelsvereniging

Tot 1928 konden alleen leden van de personeelsvereniging van Philips lid worden van de voetbalclub. Daarna de ging de afdeling voetbal van PSV als zelfstandige club verder en konden ook mensen van buiten het bedrijf lid worden. In datzelfde jaar kreeg de club ook het Philips Stadion.

- advertentie -

Twee jaar voor de verzelfstandiging was PSV al gepromoveerd naar de hoogste afdeling van het Nederlands voetbal.

De club werd in totaal 21 keer landskampioen. In 1988 werd de Europacup I, de voorloper van de huidige Champions League, gewonnen.

De Eindhovense club speelt zaterdagavond thuis zijn jubileumwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Eerder op de dag werd de Mathildelaan vlakbij het stadion naar aanleiding van het jubileum omgedoopt tot PSV-laan. Het nieuwe straatnaambordje werd onthuld door burgemeester Rob van Gijzel en PSV-icoon Willy van der Kuijlen. In Eindhoven bestond overigens al een Ajaxlaan.

Zaterdagavond wordt verder een plaquette onthuld in de Vrijstraat. Na de wedstijd tegen Cambuur is er een feest in het stadion waarbij Guus Meeuwis een optreden geeft. Dit feest wordt live uitgezonden door Omroep Brabant.

Gerelateerde uitgaven:

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van PSV:

Seamus Heaney in 2009 De Noord-Ierse dichter en…
De eerste zakelijke brief van Anton Philips -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: