Publieke Omroep presenteert TV Canon

Zestig jaar televisie

De afgelopen maanden kon op internet in twaalf categorieën gestemd worden op de beste televisieprogramma’s van de afgelopen zestig jaar. Vrijdag wordt het eindresultaat gepresenteerd: de TV Canon.

De canon wordt gepresenteerd naar aanleiding van het feit dat de televisie dit jaar zestig jaar bestaat. Op 2 oktober 1951 om 20:15 uur werd de eerste televisie-uitzending voor het eerst geopend door staatssecretaris Jo Cals en NTS-voorzitter J.B. Kors. Daarna volgde een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland.De commerciële televisie startte in 1989 toen RTL-Véronique begon met uitzenden. In Vlaanderen startte de eerste televisie-uitzending twee jaar later, op 31 oktober 1953.

- advertentie -

Vrijdag worden tijdens een marathonuitzending vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de beste programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis besproken. Ieder uur is een andere categorie aan de beurt en wordt bekend gemaakt welke vijf programmatitels in die categorie van de TV Canon komen.

In de ochtenduren was als eerste de categorie Jeugd aan de beurt. De vijf winnaars in die categorie zijn Swiebertje, de Fabeltjeskrant, Klokhuis, Stuif es in en Pipo de Clown. De marathonuitzending is hieronder live te bekijken:

Get Microsoft Silverlight

Still uit de film over de bende van OssVolop…
Foto: Christie'sBij veilinghuis Christie's in South Kensington worden binnenkort…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: