PvdA: Jorge Zorreguieta niet welkom bij inhuldiging

Nederlandse koningsmantel
De PvdA wil niet dat Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, aanwezig zal zijn bij de toekomstige inhuldiging van Willem-Alexander als koning. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei dat woensdagavond in Nieuwsuur.

Volgens het Kamerlid is de aanwezigheid van Máxima’s vader onwenselijk vanwege diens betrokkenheid bij het Argentijnse Videla-regima. Jorge Zorreguieta was minister van Landbouw in dit regime. Volgens Recourt ligt de zaak nog altijd heel gevoelig en is de “tijd nog niet rijp” voor de aanwezigheid vanZorreguieta bij de inhuldiging.

Een maand geleden werd in Nederland nog aangifte gedaan tegen Máxima’s vader.

Het Videla-bewind wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen. In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering.

Premier Rutte wilde donderdag in de Tweede Kamer niet ingaan op de eventuele aanwezigheid van Jorge Zorreguieta bij de kroning. Volgens de premier is de hele zaak momenteel nog niet “aan de orde”.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt over de zaak:

Tropenmuseum in Amsterdam - Foto: CC/GerardMHet ministerie van Buitenlandse…
Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine ZigaretteAl…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier