Pyramide van Austerlitz – Monument uit de Franse Tijd

Wie aan piramides denkt, denkt aan Egypte. Dichterbij huis is echter ook een piramide te vinden: de Pyramide van Austerlitz. In 1804 bouwden soldaten van Napoleon deze 36 meter hoge piramide op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij het plaatsje Austerlitz.

August de Marmont

August de Marmont

De Franse generaal Auguste de Marmont richt in 1804 een legerkamp op bij Austerlitz, waar hij verschillende bataljons samenvoegt tot een leger van 18.000 man. In de herfst van 1804 laat hij zijn soldaten als een piramide bouwen. De soldaten zijn op dat moment klaar met hun oefeningen en de generaal meent dat het bouwen van een piramide een nuttige en goede bezigheid is.

Oude tekening van de pyramide

Oude tekening van de pyramide

De piramide is een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en moet daarnaast een monument zijn dat nog eeuwen zal bewijzen dat de Fransen in Nederland waren. Bij de bouw wordt de Egyptische piramide van Gizeh als inspiratiebron genomen. Deze piramide had de generaal met eigen ogen gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon.

Aanvankelijk werd de piramide door omwonenden Marmontberg genoemd. De nieuwe koning van Frankrijk, Lodewijk Napoleon, doopte de piramide vervolgens om tot ‘Pyramide van Austerlitz’. In 1894 werd de houten obelisk op de piramide vervangen door een obelisk van steen.

De piramide is nu een blijvende herinnering aan de Franse overheersing van Nederland begin negentiende eeuw. In de loop der jaren raakte de piramide wel in verval. In 2001 is de Pyramide van Austerlitz daarom gerestaureerd.

Video over de Pyramide van Austerlitz

Pyramide van Austerlitz - Foto: CC
Place de la Concorde - cc
Het meer dan acht hectare grote plein Place de la Concorde, gevestigd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: