Raad positief over eerste tranche waterlinie

Fort Rijnauwen – Foto: CC/GVR

De Raad voor Cultuur heeft ingestemd met het voornemen van staatssecretaris Halbe Zijlstra om de eerste tranche van complexen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan te wijzen als beschermd monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft dat bekendgemaakt.

Deze eerste tranche bestaat uit zeven complexen: Werk aan de Hoofddijk, Fort Rijnauwen, Tussenstelling Rijnauwen-Vechten, Fort Vechten, Tussenstelling Utrecht,Tussenstelling ’t Hemeltje-Vechten en Fort ’t Hemeltje.

- advertentie -

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie tussen de Zuiderzee en de Biesbosch. Vanaf ongeveer 1870 tot en met de Tweede Wereldoorlog kon deze linie bij dreiging onder water gezet worden om vijanden tegen te houden. In 2009 maakte toenmalig minister Ronald Plasterk beken de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan te willen wijzen als rijksmonument.

Gezien de omvang van de waterlinie gebeurt de feitelijke aanwijzing in zeven tranches. De Raad voor Cultuur heeft nu dus ingestemd met de eerste tranche, bestaande uit zeven complexen.

De gehele waterlinie bestaat uit 96 complexen. Nu de Raad geadviseerd heeft over de eerste tranche, gaat de RCE verder met de voorbereiding van de dossiers van de overige tranches.

Lees ook: “In de ban van een raar verdedigingswerk”

Sint Janskerk - Foto: CC/EukIn de gotische Sint Janskerk…
Loopfiets van Karl Drais
Oude fietsOver de oorsprong van het woord 'fiets' wordt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: