Rabobank gooit historisch zilverwerk weg

Een aantal van de koningsplaten – Foto: Broederschap Sint Sebastianus

De Broederschap Sint Sebastianus, een oud schuttersgilde in Kerkrade, is vierhonderd jaar oud zilverwerk kwijt. Het zilver bevond zich in een koffer in een kluis van de Rabobank en blijkt door de bank enige tijd geleden te zijn meegegeven aan de reinigingsdienst. Dat meldde de regionale omroep L1 vrijdag.

Een bankmedewerker zou het zilver aan hebben gezien voor oude carnavalsattributen. Het blijkt echter te gaan om zogenaamd koningszilver. Het zilver had een verzekerde waarde van 250.000 euro.


Afgelopen week ontdekte men dat het waardevolle zilver was meegegeven aan de reinigingsdienst toen leden van de schutterij de ‘carnavalsmedailles’ wilde ophalen voor een processie. Tot op heden is het zilver nog niet teruggevonden.

- advertentie -

De oudste koningsplaten die in de koffer zaten zijn vierhonderd jaar oud. In de kluis lagen ook oorkondes uit 1617 en de eerste statuten van de broederschap. Die zijn ook meegegeven aan de reinigingsdienst.

De schutterij in Kerkrade heeft de Rabobank inmiddels aansprakelijk gesteld en aangifte gedaan.

De SlavernijDe NTR-serie De Slavernij is de komende weken…
Foto: Braziliaanse KoortsMomenteel werken twee enthousiaste documentairemakers, historicus/freelance journalist…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: