Radboud Universiteit ontsluit alle teksten van en over Rembrandt

Zelfportret Rembrandt (1658)


De Radboud Universiteit Nijmegen bouwt aan een digitale onderzoeksomgeving rondom alle geschreven en gedrukte documenten die betrekking hebben op leven en werk van kunstenaar Rembrandt van Rijn (1606-1669). Dinsdag werd een demoversie van het zogenaamde Rembrandt Documents Project (RemDoc) gelanceerd: www.remdoc.org.

RemDoc moet volgens de universiteit gezien worden als een digitale werkomgeving.


Dus niet alleen een bibliotheek of database, maar een ‘digitaal lab’ waarin onderzoekers en geïnteresseerde Rembrandtdeskundigen informatie kunnen vinden en analyseren. De kern van het project is een database met alle geschreven en gedrukte teksten van en over Rembrandt, zijn familieleden en zijn leerlingen uit de vijftiende tot achttiende eeuw. Op RemDoc wordt een grote verscheidenheid aan documenten bijeen gebracht: brieven, contracten, certificaten, boedelinventarissen, schuldbekentenissen, advertenties van veilingen en gegevens over geboorte, doop, trouwen en begrafenissen.

- advertentie -

Op de demoversie zijn 1200 documenten opgenomen van en over het leven en werk van Rembrandt van Rijn. Ook zijn er al vertaling naar het Engels, commentaren en annotaties op de site te vinden. Eind 2013 moet RemDoc zo’n 1700 documenten gaan bevatten.

De universiteit werkt in dit project onder meer samen met het Rembrandthuis, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), het Stadsarchief Amsterdam en Huygens ING.

marie-antoinette-schoenen
De schoenen van Marie AntoinetteBij een veiling in Parijs
Sylvia Kristel Als Emmanuelle - Foto: Lions Gate Home…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: