Dark
Light

Radiopresentatrice ontslagen na nazi-citaat

Auteur:
1 minuut leestijd
Beruchte tekst boven de toegangspoort van Auschwitz
Beruchte tekst boven de toegangspoort van Auschwitz

De spreuk boven de toegangspoort van Auschwitz
Een Duitse radio-presentatrice is ontslagen omdat ze in een van de uitzendingen een citaat van de nazi’s had gebruikt. Dat meldden Duitse media deze week.

De presentatrice van de zender Gong 96,3 zei tijdens een uitzending eind juli “Arbei Macht Frei” tegen de luisteraars die op die dag moesten werken. Die spreuk ligt gevoelig omdat de tekst tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de ingang van meerdere concentratiekampen hing om de – in de ogen van de nazi’s – luie Joden aan te sporen hard te werken. De spreuk was onder meer te vinden boven de toegangspoort van Auschwitz.

Al tijdens de uitzending werd er door verschillende luisteraars protest gemaakt tegen de uitlating van de presentatrice. Een echtpaar deed aangifte tegen een negentienjarige medewerkster van de zender die het probleem zou hebben gebagatelliseerd door te zeggen dat het gewoon “als grap” beschouwd moest worden.

Zowel de presentatrice als de medewerkster zijn nu ontslagen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×