Ramp met de Hindenburg herdacht

De LZ129 Hindenburg in brand – Foto: Nationaal Archief

Zondag was het precies 75 jaar geleden dat de ramp met de LZ129 Hindenburg – het grootste luchtschip ooit – plaatsvond. De ramp met de Hindenburg luidde het einde van het tijdperk van de zeppelins in.

Op 6 mei 1937 kwamen 35 mensen om het leven tijdens de ramp met de LZ129 Hindenburg, het grootste passagierluchtschip dat ooit was gebouwd en vernoemd was naar de Duitse veldmaarschalk en latere rijkspresident Paul von Hindenburg. De Hindenburg was 240 meter lang en kon 70 passagiers vervoeren.

Het luchtschip had slechts een jaar dienst

- advertentie -gedaan toen het op de zesde mei bij de stad Lakehurst bij New York vlam vatte. Binnen een minuut was het luchtschip volledig vernietigd. Van de 97 personen aan boord kwamen er 36 om het leven.

Zeppelins worden nu nog wel gebouwd en vliegen ook nog wel eens rond, maar ze worden niet meer op grote schaal gebruikt. In de Duitse stad Friedrichshafen, waar vanaf 1898 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog veel Zeppelins werden gebouwd, zijn de luchtschepen nog wel geregeld te zien. Verder worden de schepen ook nog wel eens gebruikt voor reclamedoeleinden.

De herdenking van de ramp werd zondag overigens niet bijgewoond door de laatste twee overlevenden van de ramp. De twee overlevenden, Werner Franz en Werner Döhner, zijn in de tachtig en konden de reis naar New Jersey vanwege gezondheidsproblemen niet maken.

Historische titels op shortlist Libris Literatuur PrijsMaandag wordt de…
CultuurkaartDe Cultuurkaart voor jongeren dreigde door bezuinigingen te verdwijnen,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: