Ray Manzarek, oprichter The Doors, overleden

Ray Manzarek in 2012 – Foto: CC

Toetsenist Ray Manzarek, de man die in 1965 samen met Jim Morrison de band The Doors oprichtte, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden. De muzikant leed al langere tijd aan galgangkanker.

Het debuutalbum van The Doors verscheen in 1967 en was gelijk een enorm succes. Op dit album, kortweg getiteld The Doors, was ook de klassieker Light my fire te vinden met daarin een bekend orgellijntje dat gespeeld werd door Ray Manzarek. Na het debuutalbum volgden nog belangrijke platen als Strange days (1967), Morrison hotel (1970) en L.A. Woman (1971). Met name de ongebruikelijke mix van rock, jazz en blues sprak veel muziekliefhebbers aan.


Zanger Jim Morrison, het gezicht van de band, was regelmatig betrokken bij schandalen en stond bekend om zijn overmatige drank- en drugsgebruik. In 1971 overleed hij aan een hartaanval. Na de dood van de frontman werd de band al snel opgeheven.

- advertentie -

Toetsenist Ray Manzarek bleef hierna wel actief in de muziek. In 2000 regisseerde hij de film Love Her Madly. In 2002 vormde hij samen met Robby Krieger, voormalig gitarist van The Doors, en enkele anderen een band. Aanvankelijk kreeg deze band de naam The Doors, maar na een rechtszaak moest die naam gewijzigd worden. De band ging hierna door het leven als The Doors of the 21st Century, D21C en Riders on the Storm. De laatste tijd heette de band Manzarek-Krieger.

The Doors – Light My Fire

Albums van The Doors

Voorzijde van het geveilde biljet - Afb: MPO Bij…
Mahatma GandhiIn Groot-Brittannië worden dinsdag een aantal persoonlijke bezittingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: