Rechter: ‘Moord uit 1357 is nu wel genoeg gewroken’

Het kerkje in Näfels – Foto: CC/Marco Zanoli

Een boer in Zwitserland moest tot voor kort verplicht een ‘eeuwig licht’ in een kerkje in Näfels onderhouden, als boetedoening voor een moord die eeuwen geleden werd begaan. Een rechter heeft nu echter bepaald dat hij ontslagen is van die verplichting.

De boer is eigenaar van een middeleeuwse boerderij. De eerste eigenaar van die boerderij pleegde in 1357 een moord en als boetedoening en voor de zielenrust van de vermoorde man, ene Heinrich Stucki,


moest hij ervoor zorgen dat er eeuwig een olielampje in de kerk van Näfels zou branden. Die verplichting moest overgenomen worden door nieuwe eigenaren van de boerderij.

- advertentie -

Sinds 1357 zorgden de eigenaren voor het eeuwige licht in het kerkje. De huidige eigenaar had hier echter geen zin meer in en wilde de ongeveer zestig euro die hij er jaarlijks aan kwijt was, niet meer betalen. De rooms-katholieke kerk spande daarop een rechtszaak aan.

Het kantongerecht in het Zwitserse Glarus heeft de boer nu in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is de moord uit 1357 inmiddels wel voldoende gewroken. De katholieke kerk moet bovendien het zogenaamde ‘rechtshistorisch onderzoek’ betalen dat de rechtbank voor deze zaak heeft moeten doen.

[caption id="attachment_10962" align="alignleft" width="265"]ArcheologieIn het Engelse graafschap Kent hebben archeologen restanten gevonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: