Rechter verbiedt publicatie derde deel Reve-biografie

De late jaren 1975-2006

Een voorzieningenrechter in Amsterdam heeft donderdag bepaald dat het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas niet in zijn huidige vorm gepubliceerd mag worden.

Reve’s partner Joop Schafthuizen gaf eerder toestemming voor de publicatie van de eerste twee delen van de biografie. Tegen publicatie van het derde deel heeft hij echter bezwaar vanwege het gebruik van citaten uit ongepubliceerd materiaal. De 63-jarige Schafthuizen is van mening dat de citaten onterecht de indruk wekkendat het leven van Reve alleen draaide om drank, seks en geld. Ook zou er een verkeerd beeld worden gegeven van de relatie tussen Schafthuizen en Reve.

- advertentie -

Het derde deel van de Reve-biografie, getiteld De late jaren 1975-2006 zou eigenlijk afgelopen februari al in de winkels hebben moeten liggen. Vanwege het bezwaar van Schafthuizen liep dit echter vertraging op. De rechtbank in Amsterdam heeft nu dus bepaald dat het derde deel überhaupt niet in de huidige vorm gepubliceerd mag worden. Dit vanwege de aanwezigheid van citaten uit niet gepubliceerd werk van Gerard Reve.

De voorzieningenrechter heeft verder bepaald dat Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot voor elke keer dat ze toch citaten uit niet-gepubliceerd werk publiceren 50.000 euro moeten betalen. Dit tot een maximum van een halve ton.

Sint-Jacobskerk in Antwerpen - Foto: CC/Lieven SmitsDe Vlaamse minister…
ajax-logo-gr
Twee oude logo'sOp het thuistenue van voetbalclub Ajax is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: