Rechtszaak Jan Pieterszoon Coen loopt nog een week

De zaak Coen – Foto: Westfries Museum

Bezoekers van het Westfries Museum in Hoorn kunnen zich nog een week uitspreken over de veelbesproken VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629).

In het museum loopt tot 2 juli de De zaak Coen, een tentoonstelling in de vorm van een rechtzaak waarin de bezoeker als jurylid een oordeel moet vellen over de vraag of het standbeeld van de omstreden VOC voorman op de Roode Steen in Hoorn mag blijven staan.- advertentie -

Het standbeeld op de Roode Steen in Hoorn – Foto: CC/GeraldM

Over de bekende VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is in Hoorn en daarbuiten de laatste tijd veel te doen geweest. Inwoners van Hoorn, de geboortestad van Coen, pleitten er middels een burgerinitiatief voor zijn standbeeld te verwijderen en te vervangen door een beeld van een historische stadgenoot op wie Hoorn “wel trots kon zijn”. Uiteindelijk koos de gemeenteraad van Hoorn er voor om het standbeeld op het plein in de binnenstad te laten staan. Wel kwam er een nieuw tekstbord bij het beeld waarop ook enkele kritische kanttekeningen bij de daden van de bekende VOC-medewerker werden geplaatst.

In het Westfries Museum in Hoorn hebben al meer dan zevenduizend bezoekers zich de laatste tijd uitgesproken over De zaak Coen. De muren van de tentoonstellingsruimte, waar de bezoekers hun oordeel kunnen vellen over de aanklacht Jan Pieterszoon Coen is niet standbeeldwaardig hangen van boven tot onder vol met stickers. Zonder Coen geen poen, schrijft een bezoeker bijvoorbeeld. Er hangen ook meer uitgebreidere teksten zoals:

Coen heeft goede dingen gedaan die standbeeldwaardig zijn. Hij kan niet beoordeeld worden naar onze 21ste eeuwse normen. In die tijd waren andere dingen normaal. Ook heeft het standbeeld herinneringen voor mensen. Dus laat Coen staan.

Of:

Wat een verschrikkelijk wrede man, die Coen. Wat een leed heeft hij anderen aan gedaan. Zelfs in die tijd was het niet normaal wat hij deed. Zet dat standbeeld maar weg. Net als Stalin, Kadaffi en Sadam Hoessein.

Het museum meldt dat de verhouding tussen voor en tegenstanders van het standbeeld onder basisschoolleerlingen opvallend genoeg gelijk is aan die onder de volwassen bezoekers.

Na afloop van de expositie maakt het museum het definitieve oordeel van de jury bekend.

Groninger Museum - Foto: Ralph Richter © Groninger MuseumTerwijl…
Afb: OrientalisMuseumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen staat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: