Rechtszaak tegen Jorge Zorreguieta in voorbereiding

‘Jorge Zorreguieta komt voor de rechter’

Een bekende mensenrechtenadvocaat in Argentinië bereidt met enkele andere advocaten een rechtszaak tegen Jorge Zorreguieta voor. Dat meldt KRO Brandpunt dat in zijn uitzending van aankomende zondag geheel aan de kwestie is gewijd.

In de uitzending zegt mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón er van overtuigd te zijn dat de vader van prinses Máxima voor de rechter zal moeten verschijnen om zich te vererantwoorden voor een serie verdwijningen die plaatsvonden in de periode dat hij hetVidela & Zorreguieta

regime-Videla als politicus diende.

Jorge Zorreguieta heeft zelf altijd gezegd dat de verdwijningen plaats vonden vóór zijn aantreden op het ministerie van Landbouw. Hij was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw onder Jorge Videla.

INTA-zaak

Advocaat Yanzón bereidt een proces voor in de zogenaamde INTA-zaak. Bij het nationale Argentijnse landbouwinstituut INTA verdwenen ten tijde van het Videla-regime tientallen medewerkers. Het instituut viel onder de verantwoordelijkheid van Jorge Zorreguieta. Yanzón zegt bewijs te hebben van minimaal vijf verdwijningszaken die plaatsvonden na het aantreden van Zorreguieta.

In de uitzending van Brandpunt komen zondag ook verschillende nabestaanden van slachtoffers aan het woord. Een van deze nabestaanden, Guido Prividera, noemt Zorreguieta ‘rechtstreeks verantwoordelijk’ voor de verdwijning van INTA-medewerkers.

In Argentinië worden al lange tijd processen gevoerd tegen verantwoordelijken van misdaden van het Videla-regima. Afgelopen week werden nog twaalf voormalige officieren veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Onder hen ook de beruchte Alfredo Astiz, ook wel de ‘blonde engel des doods’ genoemd.

Het Videla-bewind wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen. In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering.

De Brandpunt-uitzending over de zaak Zorreguieta:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Foto: CC/Maurits90Het kenmerkende blauwe NS reisinformatiebord in de hal…
Straat in PompeiiDe Europese Commissie trekt 105 miljoen euro…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: