Recordbedrag voor Amerikaanse cent uit 1793

Chain Large Cent

Een Amerikaanse cent uit 1793 is dit weekend geveild voor een bedrag van 1,38 miljoen dollar. Een absoluut record.

Vorig jaar februari werd in Amsterdam ook een zogenaamde Chain Large Cent uit 1793 geveild. Die munt verwisselde toen voor 47.580 euro van eigenaar. Volgens het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions verkeerde de dit weekend geveilde cent uit 1793 in uitzonderlijk goede staat en werd er daarom zoveel geld voor neergelegd. Wie de munt gekocht heeft is niet bekendgemaakt.De geveilde munt was ooit eigendom van Louis Eliasberg (1896-1976), een beroemde bankier en muntenverzamelaar.

- advertentie -

Chain Large Cent

De zogenaamde Chain Large Cent werd in 1793 geslagen. Het was de eerste cent die in Amerika geslagen werd.

Op één zijde van de munt zijn vijftien ketens te zien. Deze moesten de eenheid verbeelden van de vijftien staten die op dat moment gezamenlijk de Verenigde Staten van Amerika vormden. Veel Amerikanen zagen de ketens echter niet als een teken van deze eenheid maar eerder als een verwijzing naar de slavernij.

Op de andere zijde van de munt is naast het jaartal 1793 en het woord Liberty een afbeelding van Miss Liberty te zien. In verband met haar wapperende haren stond de munt vroeger ook wel bekend als de Flowing Hair Cent.

Bij de ramp kwamen 93 mensen om het leven…
[caption id="attachment_9757" align="alignleft" width="265"]Sonny Boy - Foto: A-Film'De Nederlandse film Sonny Boy…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: