Dark
Light

Recordbedrag voor Apple I

Auteur:
1 minuut leestijd
Apple I (CC BY-SA 2.0 - rebelpilot)
Apple I (CC BY-SA 2.0 - rebelpilot)

In New York is deze week een zeldzame handgemaakte Apple-computer geveild. De computer bracht omgerekend ongeveer 295.900 euro op, veel meer dan verwacht.

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Ronald Wayne, Steve Wozniak en de vorig jaar overleden Steve Jobs. Ronald Wayne is de minst bekende oprichter. Hij verliet het bedrijf al na enkele dagen en verkocht zijn aandeel van tien procent destijds voor een bedrag van 800 dollar aan de andere twee oprichters. Vandaag de dag zou dat aandeel enkele miljarden dollars waard zijn.

Samen met zijn studievriend Wozniak had Jobs zich vanaf halverwege de jaren zeventig al bezighouden met de ontwikkeling van de Apple I computer. Deze vroege personal computer werd gebouwd in de garage van Jobs ouders en nadat het duo erin geslaagd was vijfentwintig Apple I machines te verkopen, werd de Apple Corporation opgericht. Al snel hierna werd de Apple II ontwikkeld.

De eerste Apple 1 computer werd in 1976 verkocht voor een bedrag van 666,66 dollar. Er werden ongeveer tweehonderd van deze computers gemaakt. Daarvan zijn er momenteel nog ongeveer vijftig over.

Bij het deze week geveilde exemplaar werd ook de originele gebruiksaanwijzing geleverd.

Boek: Steve Jobs, de biografie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×