Recordbedrag voor ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch

De Schreeuw – Edvard Munch, 1893

Het wereldberoemde werk De Schreeuw van Edvard Munch is woensdag bij veilinghuis Sotheby’s geveild voor een bedrag van bijna 120 miljoen dollar, ruim 91 miljoen euro.

De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) maakte in totaal vier werken die de naam De Schreeuw kregen. Het eerste werk maakte hij in 1893. Het werk wordt vaak gezien als een ‘psychisch zelfportret’ van de kunstenaar. Munch beeldde namelijk een traumatische ervaring af die hij zelf ooit in Oslo had meegemaakt. Terwijl hij met een aantal vrienden bij Oslo een wandeling maakte, raakte Munch plots zeer gegrepen door het landschap en de ondergaande zon. Hij hoorde het landschap als het ware schreeuwen. Op het kunstwerk wordt het geestelijke leed uitgedrukt dat de schilder gedurende bepaalde periodes in zijn leven ervoer.Munch wilde in zijn werken indringende menselijke emoties als angst, liefde, ziekte, jaloezie en dood afbeelden. De kunstenaar wordt beschouwd als een voorloper van het expressionisme.

- advertentie -

Het exemplaar van De Schreeuw dat woensdag geveild werd is het enige dat nog in handen is van een particulier. Veilinghuis Sotheby’s verwachtte dat het werk ongeveer 80 miljoen dollar op zou leveren.

Het werk werd echter afgehamerd op 120 miljoen dollar. Nooit eerder bracht een schilderij tijdens een veiling zoveel geld op. Daarmee is De Schreeuw echter niet het duurste schilderij ter wereld. Dat record staat op naam van het werk De Kaartspelers van Cézanne dat eind vorig voor jaar voor meer dan 250 miljoen dollar werd verkocht aan de emir van Qatar.

cezanne-kaartspelers-560
Detail van het werk - klik voor een vergrotingBij…
Keith Haring aan het werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam 14 maart 1986
Het is vrijdag 54 jaar geleden dat de Amerikaanse beeldend kunstenaar Keith…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: