Recordbedrag voor Enigma-codeermachine

Foto: Christie’s

Bij Christie’s in Londen is donderdag een Enigma-codeermachine uit de Tweede Wereldoorlog geveild. De machine bracht 150.000 euro op. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een Enigma-codeermachine.

Het ging om een drierotorige versie van de bekende Enigma-codeermachine. Deze machines, ook wel Schlüsselmaschine E genoemd, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt zodat er in een soort geheimtaal gecommuniceerd kon worden.

In Groot-Brittannië probeerde een groot aantal codebrekers vanuit Bletchley Park de Duitse communicatiecode te breken. Uiteindelijk slaagden de Britten hierin waardoor de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor konden zijn. De Duitsers gebruikten overigens ook nog de zogenaamde Lorenz-code voor contacten tussen bijvoorbeeld Adolf Hitler en de hoge officieren. Deze code werd al vroeg in de oorlog gekraakt, maar in de eerste periode

- advertentie -duurde het soms drie weken voordat een bericht werd ontcijferd. Dankzij een door de wiskundige Max Newman ontwikkeld apparaat, de Colossus, kon de code al binnen een aantal uren vertaald worden.

Deze machine speelde een belangrijke rol bij D-Day, aangezien de bezetter door de geallieerde bombardementen alle berichten radiografisch via de Lorenz moesten sturen en de geallieerden dus vrij snel wisten wat de Duitsers van plan waren.

De Enigma-machine die donderdag is geveild komt uit 1939 en werd gebruikt in de Hollywood-film Enigma uit 2001.

De vliegtuigbomEen vliegtuigbom die woensdag werd gevonden bij Fort…
Fanpagina op Facebook voor soldaat Edward M. ChorzempaIn België…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: