Redmond O’Hanlon ontdekt lang verdwenen kannibalenhoofd

Het hoofd van de kannibalenhoofdman - Foto: O’Hanlons Helden

Het hoofd van de kannibalenhoofdman – Foto: O’Hanlons Helden

Tijdens de opnames van de VPRO-serie O’Hanlons Helden heeft presentator Redmond O‘Hanlon het verdwenen hoofd van een beruchte kannibaal ontdekt. Het hoofd, dat eind negentiende eeuw uit Papoea-Nieuw-Guinea werd meegenomen, vond hij op een zolder van een klein museum in Florence, Italië. Het museum weigert het hoofd tentoon te stellen uit vrees dat de stam het hoofd terug wil.


Het verdwenen hoofd zoals afgebeeld in de boeken van Luigi D’Albertis

Het verdwenen hoofd zoals afgebeeld in de boeken van Luigi D’Albertis

In de laatste twee afleveringen van de serie reist Redmond O’Hanlon in de voetsporen van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi D’Albertis. Toen deze in de negentiende eeuw een bezoek aan Papoea-Nieuw-Guinea bracht stuitten de expeditieleden op een groep kannibalen. Tijdens een gevecht werd de hoofdman van deze kannibalen doodgeschoten. D’Albertis liet het hoofd van de hierna man afzagen en zette het in een glazen pot met alcohol.

De Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi D’Albertis kwam terug uit Papoea-Nieuw-Guinea met het afgehakte hoofd van de neergeschoten kannibaal bij zich. In zijn boek What I did and What I saw staat een foto van het hoofd.

O’Hanlon ontdekte diep in de binnenlanden van Papoea-Nieuw-Guinea de stam en familieleden van de mysterieuze man van het afgehakte hoofd. Hij bracht echter ook een bezoek aan de familie van D’Albertis in Italië. Zijn kleinkinderen weten nog hoe het hoofd ooit in een glazen pot op een tafel in de gang stond. Ze waren er doodsbang voor.

- advertentie -

Niemand wist echter te vertellen waar het hoofd gebleven was. O’Hanlon bezocht verschillende musea en vond het afgezaagde hoofd uiteindelijk aan op een zolder van een klein museum in Florence.

Het verhaal van Luigi D’Albertis staat centraal in de laatste twee afleveringen van O’Hanlons Helden. De afleveringen, getiteld De koppensneller van Genua, zijn te zien op zondag 12 en zondag 19 januari om 20:20 uur op Nederland 2.

Lees ook: “Hey, mr. Darwin! I really dig your show!”

Tripoli, Libanon - Foto: CC
Tripoli, Libanon - Foto: CCNadat in een historische…
200 jaar Koninklijke LandmachtDe Koninklijke Landmacht bestaat donderdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: