Regisseur Léon Povel (101) overleden

Léon Povel in 1938 –

De Nederlandse hoorspelregisseur Léon Povel is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden.

Povel werd in 1911 geboren in Amsterdam en begon zijn loopbaan bij de radio begin jaren dertig als omroeper bij de KRO. Hij bracht verschillende grote nieuwsfeiten naar de luisteraar. Zo vertelde hij in mei 1932 bijvoorbeeld dat het laatste gat in de Afsluitdijk was gedicht.


Na de Tweede Wereldoorlog ging Povel zich bezighouden met het produceren en regisseren van hoorspelen. In totaal maakte hij er meer dan negenhonderd. Zijn bekendste hoorspel is waarschijnlijk Sprong in het heelal, een Nederlandse bewerking van het BBC-hoorspel Journey into Space van Charles Chilton.

- advertentie -

In Nederland was dit sciencefictionhoorspel tussen 1955 en 1958 in drie langlopende series op de radio te horen. Enkele jaren geleden bracht uitgeverij Rubinstein de hoorspelen opnieuw uit. Naast zijn werk op de hoorspelafdeling van de KRO werkte Povel ook enkele jaren als dramaregisseur voor de KRO-televisie.

Ruimtevaarder André Kuipers kreeg in december 2011 de ruimtevaarthoorspelen van Povel zodat hij ze kon beluisteren tijdens zijn verblijf in het internationale ruimtestation ISS. Kuipers heeft eerder gezegd dat de hoorspelen hem mede inspireerden om astronaut te worden.

De zaak Coen, een rechtszaak in het Westfries MuseumTijdens…
Foto: Universiteit van SouthamptonArcheologen hebben in Centraal-Griekenland meer dan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: