Reizen door Europese collecties

Vandaag de dag maken we stedentrips, gaan we op zomervakantie, paasvakantie, herfstvakantie. We reizen ons suf. Reizen doet de mens echter al eeuwen. In een speciale webtentoonstelling is sinds kort, aan de hand van een groot aantal stukken uit Europese collecties, te zien hoe er vanaf 1400 gereisd werd.

Het project is opgezet door The European Library en is gecoördineerd door de Nationale bibliotheek van Estland. Onder meer de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag participeert in het project. De bibliotheek heeft voor het project een groot deel van haar- advertentie -

collectie alba amicorum gedigitaliseerd. Dit zijn boekjes waarin de eigenaar bijdragen verzamelde van vrienden, kennissen, of beroemde tijdgenoten, waarmee hij of zij in contact stond. Het album amicorum is nauw verbonden met het universitaire milieu en ontstond in de periode dat studenten zich niet tot één bepaalde universiteit beperkten, maar een zogenaamde academische rondreis maakten die hen door grote delen van Europa voerde. Het album was daarbij een trouwe metgezel en vulde zich met bijdragen van de hoogleraren bij wie ze college liepen en natuurlijk van medestudenten.

In de webtentoonstelling, getiteld Travelling through history, zijn dertig bijdragen uit de verschillende alba opgenomen. Een van de topstukken is volgens de KB het album amicorum van de Nederlandse wetenschapper Bernardus Paludanus (1550-1633). Dit kleine boekje bevat ongeveer 1900 bijdragen, onder andere van mensen die Paludanus thuis in Nederland bezochten. De wetenschapper nam het album ook mee op zijn vele reizen naar onder andere Palestina en Venetië, waar plaatselijke kunstenaars Venetiaanse schoonheden en een gondola in zijn boek tekenden.

Andere topstukken uit de webtentoonstelling zijn het fotoalbum van de Britse archeoloog Sir Arthur Evans met foto’s van zijn reis in 1932 door Kroatië, Bosnië en Herzegovina, een reisgids voor Polen uit 1821 en een kaart van Wenen in de vorm van een roos.

Promotie-video voor de webtentoonstelling:

Gunter Sachs en Brigitte BardotGunter Sachs, de beroemde Duitse…
GahetNAHet Nationaal Archief heeft sinds maandag twee nieuwe websites.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: