Reizende tentoonstelling over illegaal stoken en smokkelen

Afb: Jenevermuseum Schiedam

Het Jenevermuseum in Schiedam heeft samen met enkele andere musea een reizende tentoonstelling samengesteld over de geschiedenis van het illegaal stoken en smokkelen van alcohol.

Volgens het museum zijn Nederlanders en Belgen op het gebied van illegaal stoken en smokkelen van alcohol aan elkaar gewaagd. In de tentoonstelling, getiteld Tersluiks, vertellen de musea over de achtergronden van deze zogenaamde sluikstokers en smokkelaars. Wat waren hun motieven, hoe gingen zij te werk en hoe traden de overheden tegen hen op?

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, het Likeur en Frismuseum in Hilvarenbeek, het Douane & Accijnzenmuseum in Antwerpen en het Elsmuseum in Beek. Aan de gezamenlijke tentoonstelling is twee jaar onderzoek voorafgegaan.

- advertentie -

Zaterdag 15 september vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats in het Jenevermuseum in Schiedam. Dan wordt ook een tentoonstellingspublicatie gepresenteerd. Aan de publicatie werkte onder meer Paul Spapens mee die eerder het boek Tappen uit een geheim vaatje, de geschiedenis van de illegale alcoholstokerijen in Nederland schreef.

De tentoonstelling Tersluiks is tot en met 27 januari 2013 te zien in het Jenevermuseum. In de periode daarna is de tentoonstelling op de volgende locaties te zien:


Nationaal Jenevermuseum Hasselt in Hasselt
van 3 februari 2-13 tot 2 juni 2013

Nationaal Museum van Douane en Accijnzen in Antwerpen
van 5 september 2013 tot 22 november 2013

Elsmuseum in Beek
van 8 december 2013 tot 13 april 2014

Likeur & Fris Museum in Hilvarenbeek
vanaf april 2014 (onder voorbehoud)

Foto Belasting & Douane Museum Rotterdam

SpatiebalkHet nieuwe logo van het Rijksmuseum Amsterdam heeft voor…
bc-vogels-mauritius
A Treasury of Endemic Fauna of Mauritius and RodriguesIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: