‘Rek is eruit in cultureel Rotterdam’

Rotterdam (cc - F. Eveleens)

Rotterdam (cc – F. Eveleens)

De rek is er uit in de culturele sector in Rotterdam. Dat stelt de Rotterdamse Raad van Kunst & Cultuur (RRKC) na een evaluatie van tien Rotterdamse culturele instellingen.


De raad kreeg begin dit jaar het verzoek van het Rotterdams college om onderzoek te doen naar de staat van tien belangrijke culturele instellingen in de stad, waaronder het Maritiem Museum, Museum Rotterdam en het Luxor Theater.

Er wordt vrij positief geoordeeld over de instellingen die over het algemeen “flexibel en vindingrijk” zouden zijn. De zogenaamde cultuurplaninstellingen zijn volgens de RRKC echter wel hard geraakt door de bezuinigingen. Ook daalden de inkomsten uit sponsoring en liepen de bezoekersaantallen terug als gevolg van de economische crisis.

Veel instellingen startten hierop samenwerkingsverbanden en doen volgens de raad onderzoek naar nieuwe verdienmodellen.

- advertentie -

De RRKC stelt nu dat limiet voor de culturele sector in de Maasstad wel bereikt is:

Die creativiteit en flexibiliteit stemt hoopvol, echter de rek is er nu uit. Veel instellingen hebben een minimale personeelsbezetting en presenteren of produceren het maximaal haalbare aantal culturele activiteiten. Vrijwel alle instellingen geven aan dat de hoge druk op de organisatie zal leiden tot een verminderd cultureel aanbod. Zo zijn vrijwel alle theaters in Rotterdam al één of twee dagen gesloten.

De raad adviseert de gemeente daarom de culturele instellingen financieel zoveel mogelijk te ontzien en waar mogelijk te faciliteren, onder andere op het gebied van huisvesting.

Onthulling monument in Kamp Vught door prinses Juliana, 1947 (NMKV)
Barak in Kamp VughtOp 'Dolle Dinsdag', 5 september…
Entreehal van het Stedelijk Museum (SMA - John Lewis Marshall)
Volgens ABN AMRO kunnen Nederlandse musea door verdere digitalisering de eigen bezoekersaantallen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: