Rembrandt doet Rijksmuseum Twenthe aan

Rijksmuseum Twenthe

In het Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt komend voorjaar voor het eerst in de geschiedenis een onbetwist schilderij van Rembrandt van Rijn getoond. Het museum heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om het schilderij Portret van een jonge man uit 1632. Dit schilderij is afkomstig uit de collectie van Museum Ludwig in Aken en is vier maanden te gast in Rijksmuseum Twenthe. Het portret wordt tentoongesteld in de Gobelinzaal die naar aanleiding van de komst van de Rembrandt wordt omgetoverd tot een portretgalerij.- advertentie -

Portret van een jonge man – Rembrandt, 1632

Rembrandts portret komt hier tussen de mooiste portretten uit de collectie van het museum te hangen.

Rembrandt (ca. 1607-1669) maakte het portret in 1632. De schilder was op dat moment ongeveer vijfentwintig jaar en stond aan het begin van zijn carrière.

Niet lang hiervoor had hij zich als zelfstandig kunstenaar in Amsterdam gevestigd. Rembrandt maakte het portret in opdracht van een vermogende klant. Volgens Rijksmuseum Twenthe was de geportretteerde – gezien de jeugdige gelaatstrekken, haarstijl en kleding – ongeveer even oud als Rembrandt.

Het portret heeft een afmeting van 64 bij 47 centimeter en heeft zijn originele ovale vorm behouden.

De Rembrandt is van 17 maart tot en met 26 juni 2011 in het Rijksmuseum Twenthe te bewonderen. In de tot portretgalerij omgedoopte Gobelinzaal van het museum zijn behalve het portret van Rembrandt onder meer twee portretten van Friedrich Tischbein (1750-1812) en een portret uit het atelier van Hans Holbein de Jonge (ca. 1497-1540) te bewonderen.

Paul Cézanne (1839-1906) - Franse kunstschilder
Internetbedrijf Google zet woensdag wereldwijd de Franse kunstenaar Paul Cézanne in het…
Verzetsmuseum Amsterdam - Foto: CC/Cezary PiwowarskiHet Verzetsmuseum in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: