Dark
Light

Rembrandts gezamenlijk gekocht door Frankrijk en Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)

De veelbesproken portretten die Rembrandt van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit schilderde, worden gezamenlijk aangekocht door Nederland en Frankrijk. Minister Jet Bussemaker en haar Franse collega Fleur Pellerin hebben dat woensdag bekendgemaakt. Met de aankoop is in totaal 160 miljoen euro gemoeid.

Minister Bussemaker liet eerder weten goede hoop te hebben dat beide portretten door Nederland aangekocht zouden kunnen worden, zodat ze daarna geëxposeerd konden worden in het Rijksmuseum in Amsterdam. De regering liet weten bereid te zijn een van de portretten te kopen voor 80 miljoen euro. Het andere portret, dat evenveel kost, zou door het museum zelf aangekocht moeten worden. Het Rijksmuseum was daarvoor hard op zoek naar fondsen.

In Frankrijk ontstond veel ophef over de zaak. Minister van Cultuur Fleur Pellerin kreeg kritiek dat ze zulk belangrijk erfgoed voor Frankrijk verloren liet gaan. Even leek het er op dat Frankrijk inderdaad zijn Waterloo zou vinden en dat de beide portretten door Nederland aangekocht konden worden. De huidige eigenaar, een telg van de Rothschild-familie, had bovendien de voorkeur uitgesproken voor een algehele verkoop aan Nederland.

Centrale bank

Enkele dagen geleden werd echter duidelijk dat Frankrijk toch geld bijeen had weten te krijgen voor de aankoop van één van de portretten. Dit dankzij een gift van de centrale bank. Hierna werden de onderhandelingen tussen Nederland en Frankrijk weer opgestart en dit heeft nu uiteindelijk geresulteerd in de gezamenlijke aankoop.

Afgesproken is dat de werken, steeds als paar, afwisselend in Nederland (Rijksmuseum) en Frankrijk (Louvre) te bewonderen zullen zijn. Als eerste komen komen ze naar Nederland. Wanneer de schilderijen voor het eerst in het Rijksmuseum te zien zijn is nog niet bekend.

De Eerste Kamer en Tweede Kamer verleenden gisteren toestemming voor de aankoop. Alleen 50Plus, PVV en Kuzu/Öztürk stemden tegen.

De Franse president Hollande en premier Ritte bekrachtigden de afspraken tijdens een onderhoud bij de Verenigde Naties. De huidige eigenaren van de werken zijn akkoord met de gezamenlijke aankoop. Het koopcontract moet nog wel ondertekend worden.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×